Katere so tiste osebnostne lastnosti, ki odlikujejo odličnega prodajalca?

Zgornja tema zajema veliko pogledov in je ni enostavno opisati kar z enim zamahom, vendar bom poizkusil karseda poenostaviti zadeve in plastično ponazoriti temo.

Vprašanje, ki daje marsikaterega kadrovika in vodjo prodaje katere osebnostne lastnosti naj iščem pri prodajalcih, da izluščim najboljše. Seveda čisto upravičeno saj razlika med dobrim in odličnim prodajalcem v današnjem svetu pomeni lahko tudi obstoj ali propad podjetja, če pa že ne propad pa životarjenje.

Običajne osebnosti lastnosti, ki jih kot po tekočem traku najdemo v zaposlitvenih oglasih so; komunikativnost, timski duh, vztrajnost, pozitivna naravnanost ipd. Pa vendar se sprašujem ali so to res tiste lastnosti, ki delajo odlične prodajalce? So! Vendar še zdaleč ne v takšni meri kot si mislimo.

Čustvena inteligenca je daleč najmočnejša osebna lastnost, ki jo iščete pri svojem prodajalcu. Pomislite vendar ali ni res, da želite da vaš prodajalec na prvo mesto postavi želje in potrebe stranke? Ali ni res, da želite in pričakujete, da se vaš prodajalec prilagaja vsaki stranki individualno in z njo razvija odnos, ki bo vodil v dolgoročno partnerstvo? Ali ni res, da naj bi dober prodajalec v naprej predvidel strankine potrebe, ko jo enkrat pozna in ji tako svetoval najbolj primeren produkt/storitev…?

V kolikor so odgovori na zgornja vprašanja pritrdilni, potem hitro lahko pridemo do zaključka da oseba z visokim količnikom EQ (emotional quotient) lažje »stopi v čevlje« stranke. Enostavno stranke so/smo postale vse bolj zahtevne in pričakujemo vedno več. Nekdo, ki nas razume nam bo bližje kot tisti, ki zgolj razmišlja o prodaji. S tega vidika tudi lažje in hitreje kupimo ali zavrnemo nakup.

Torej, če na koncu sklenemo misli dobremu prodajalcu vsekakor še dodatno koristijo vse lastnosti, ki jih najdemo v vsakem zaposlitvenem oglasu, vendar tista, ki dela razlike med dobrimi in najboljšimi pa je čustvena inteligenca.

Kontaktiraj me

Vse pravice pridržane! 2023 Prosperitas